domingo, 30 de noviembre de 2014

PROGRAMA INDIVIDUALITZAT DE LA SUBÀREA DE VESTITS. BATELLE 4



S'ha escollit treballar la subàrea VESTITS  segons "el inventario de desarrollo . Batelle" especificament en la  habilitat A32 s'abotona i desembotona  els botons sense ajuda.

 L'objectiu    referent a l'habilitat citada és:

Col·locar-se i traure`s peces de roba amb botons i cremalleres

 

PROGRAMA INDIVIDUALITZAT.

La planificació del programa individualitzat respecte  l'objectiu consta de:

1. Preparació del material
2. Prova pre-test.
3. Procediment a seguir

MATERIAL.

Consta de trossos de tela que contenen  botons cosits  de diferents tamanys amb els seus respectius traus.
També, consta de cremalleres de diferents tamanys segons el clip d'agafar per obrir-les.
Tot el material es presenta graduat de de tamany gran  a petit  (botons. traus, cremalleres) per facilitar l'aprenentatge de més fàcil a mès difícil.
Altre material per utilitzar són jaquetes, jerseis que utilitze Maria.

PROVA PRE-TEST.

1. Un tros de tela amb botons grans amb els seus traus corresponents  es col·loca damunt la taula de treball de Maria just davant d'ella.

2. Ha de desembotonar -ho sense donar-li cap pauta .

3. Ha d'embotonar  els botons del tros de tela.
Mentre  Maria desembotona i embotona gravem tot allò que fa

4. Gravació de l'execcució de les accions
Així obtenin la mostra real , el punt de partida  per pautar l'aprenentatge sense errades.

5-Visualització de la gravació per anatlizar la tasca en petits passos. 

PROCEDIMENT A SEGUIR :

Els passos presentats a continuació són el resultat de l'anàlisi de tasques producte de la prova pre-test realitzat ( punt 5 de l'apartat d'abans).


La primera feina es desembotonar.

1. Observar el pictograma corresponent a la tasca. Agafar el material corresponent.
 
2. Col·locar damunt la taula , el tros de tela amb botons passats/embotonats corresponent i davant d'ella.
 
3. A continuació, em col·loque darrera de Maria per agafar-li les mans, ubicant la meva dreta damunt de la seva dreta i l'esquerra amb l'esquerra.

4. Amb ajuda física faig que sujecte un tros/part de la tela amb la mà dreta i que agafe el botó amb els dits polze i índex de la mà esquerra.

5. Amb la mà dreta estirem una mica el tros de tela cap a la dreta per aconseguir obrir un poc el trau. A la vegada, el botó que tenim agafat amb els dits , l'espitgem fins introduir-lo/ passar-ho pel trau. Es recomana un reforçament verbal positu cada vegada que ho faci bé.

6. Una vegada passat el botó pel trau ha de sujectar amb la mà esquerra, el tros de tela que conté el trau i, amb la dreta sujecta el botó o deixa el tros de tela damunt la taula.

7.Repetició de cada pas fins   oferint l'ajuda física necessària (col·locant mà damunt de la seva mà ; posicionant-la damunt sense tocar-la, és per oferir-li ajuda ràpidament si cal)


Ja tenim els botons despassats, aleshores hem d'embotonar.  Nota, cada vegada que hem treballat  una vegada finalitzada la primera feina  Maria passa a la 2na, que detalle  a continuació.

La segona feina és  embotonar

                                   
8. Amb ajuda física,  des de la posició de darrera i col·locant la mà esquerra damunt la seva esquerra i igual amb la mà dreta.

9.Dirigim primer, l'atenció cap el botó sujectant-lo amb  els dits polze i índex de la mà dreta. I , després cap el trau.

10. Amb la mà esquerra agafem el tros de tela que conté el trau i passem el dit polze  i índex ( o sols índex o tres dits) per dins del trau . Després l'ajudem  apropar la tela al botó per agafar-lo utilitzant   el polze i índex.

11. Els dits polze i índex de la mà dreta espitgem el botó per passar-lo a través del trau.

12.Una vegada passat el botó pel trau hem finalitzat. Immediatament rep un reforçament verbal per realitzar bé la tasca.
 
13. Indicar gestualment "SE ACABO". Guardar el pictograma al sobre de "SE ACABO"   i el tros de tela a la capsa de guardar.
 
Hem de tenir en compte que Maria necesita ajuda física al principi i,  després aquesta s'oferira els moments justs i necessaris. Fins no necessitar-la

CRITERI DE LOGRO

Quan embotone i desembotene amb un 90 % d'encert és generalitzarà a altres entorns (casa)  i amb altres materials per exemple diferents tipus de botons amb diferents peces de roba, amb la roba col·locada , sense col:locar...

No hay comentarios:

Publicar un comentario